Narodowy Instytut Leków wykonawcą kolejnego projektu

Dyrekcja Narodowego Instytutu Leków uprzejmie informuje,

iż w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, Poddziałanie 2.3.2, POIR.02.03.02-14-0129/18, Bony na innowacje dla Małych i Średnich Przedsiębiorstw Narodowy Instytut Leków wygrał konkurs
na wykonawcę projektu:

Opracowanie i wytworzenie ulepszonej, względem już istniejącej, emulsji omega-3, jak i stworzenie 3 nowych formuł dedykowanych konkretnym odbiorcom i ich potrzebom o dużej stabilności
i terminie przydatności do spożycia ze zdefiniowaną ilością biodostępnego EPA/DHA

(wartość projektu 487 695 zł)

Wykonawcami w/w projektu będą pracownicy Zakładu Biotechnologii Leków i Bioinformatyki
oraz Zakładu Metod Spektrometrycznych, pod kierownictwem prof. dr hab. Katarzyny Wiktorskiej
a koordynację projektu zapewni Biuro Organizacji Działalności Naukowo-Badawczej z Biblioteką.

Działania w ramach projektu mają za zadanie ulepszenie istniejącego na rynku suplementu diety
i opracowanie na jego bazie 3 innowacyjnych produktów, biorąc pod uwagę specyficzne potrzeby poszczególnych grup konsumenckich.

Obecny na rynku suplement diety jest emulsją, która w składzie ma olej z ryb morskich bogaty w kwasy omega-3. Produkt ten zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega 3: kwas eikozapentaenowy (EPA)
i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które charakteryzują się własnościami prozdrowotnymi.
W szczególności wpływają pozytywnie na zdolności poznawcze i narząd wzroku, jak również na układ sercowo-naczyniowy. Są one stosowane w profilaktyce schorzeń tych układów.

Wzbogacenie produktu o dodatkowe witaminy i mikroelementy spowoduje, iż będzie wpływał korzystnie na układ nerwowy, kostny i odpornościowy oraz na metabolizm i wzrok.

Produkt ten będzie wzbogacony tylko o takie witaminy i minerały, na które jest zapotrzebowanie
w określonych grupach docelowych:

– dzieci i młodzieży,
– osób dorosłych,
– osób starszych,
– kobiet w ciąży i karmiących.

Projekt będzie trwał osiemnaście miesięcy. W trakcie jego trwania określana będzie ilość
i biodostępność kwasów EPA/DHA, a także stabilność składników w okresie przydatności do spożycia.

Efektem projektu będzie otrzymanie suplementów o dużej stabilności, ze starannie określonym terminem przydatności do spożycia i z określoną ilością biodostępnego EPA/DHA i innych składników witaminowych i mineralnych.